המעבר אל דיור בתי אבות יכול רק להקל ולשדרג את חייו של הקשיש, במעונות בתי אבות הוא יקבל את הסביבה המתאימה, הציוד הדרוש, הטיפול האיכותי ואת חיי החברה העשירים והמגוונים.
בבחינת האספקטים בהם ישתפרו חייו של הקשיש, אין ספק כי לדיור בתי אבות או דיור מוגן ישנם אינספור יתרונות, כאלו אשר יקלו על חייו של הקשיש, וכמובן גם על חייו של משפחתו וסביבתו.
במעונות דיור מוגן או בתי אבות יקבל הקשיש את כל מה שהוא זקוק לו, והרבה מעבר לכך, ואילו מעל משפחתו יוסר הנטל המשותף של הטיפול בקשיש, טיפול שלא תמיד יש בידם את האמצעים והכלים להגיש אותו בעבורו.
אך מעבר לעובדות היבשות, מאחורי כל מעבר שכזה, כל שינוי שכזה בחיים, עומד בנאדם, עם רצונות, העדפות וחששות.
לרב קיים חשש של הקשיש מהמעבר אל בתי אבות, חשש מהשינוי בחייו, חשש מהלא מוכר, חשש שאינו בלעדי רק לקשישים ולשינוי הספציפי הנ"ל, אלא למעשה לכולנו והרתיעה הטבעית משינוי סטטוס קיים ונוח. אז איך מקלים אל תהליך המעבר אל דיור לגיל הזהב? אילו צעדים ניתן לבצע בכדי לגרום למעבר אל בתי אבות להיות חלק יותר?
התחילו את עבודת הסינון בעצמכם, חפשו אינדקס בתי אבות, והכינו רשימה של בתי אבות אשר נראים לכם כמתאימים ורלוונטים. הרלוונטיות יכולה לנבוע ממגוון רחב של סיבות, החל מתקציב, דרך התאמה לאופי הקשיש וכלה במיקום גיאוגרפי מתאים.
גילו המתקדם של הקשיש אינו מעיד על כך שאין לו רצונות או דעות, נהפוך הוא, צרו דיון עם הקשיש לגבי רשימת בתי אבות אותם בררתם, הציגו בפניו את המעלות והיתרונות של כל אחד מהם, ותנו לו להיות חלק מההחלטה החשובה הזו. עצם השיתוף והתחושה כי הוא-הוא זה שמחליט על המעבר, מקלה רבות באספקט הפסיכולוגי ומסירה את תחושת הכפיה שבמעבר.
לאחר שנבחר מי מתוך בתי אבות שבחנתם, ניתן לגשת אל המקום, לבחון אותו בעיניכם, בצוותא עם הקשיש, לצפות בפעילויות ולהכיר את הצוות המתפעל את המעון. כאשר בוחנים את המקום במבט אישי, המעבר מקבל צורה ופנים, וכבר לא נחשב עלום ומסתורי.
כדאי, מראש, לבחור בתי אבות הקרובים לאיזור ולסביבת מגורי משפחתו של הקשיש, ביקורים תכופים של המשפחה והחברים אצל הקשיש, בעיקר בתקופה הראשונה למעבר, יכולים להקל מאוד על ההסתגלות של הקשיש במעון, ולמנוע את התחושה כאילו התנתקו ממנו כליל.
במעבר אל בתי אבות ואל יחידת הדיור החדשה שלו, כדאי לקחת חפצים מוכרים מביתו, ולעטר עמם את החדר החדש, ובכך ליצור אווירה ותחושה מוכרת, למרות שמדובר במעון חדש.
כאמור, כדאי לבקר כמה שיותר את הקשיש במעונו החדש, בעיקר בתקופת ההסתגלות. בתי אבות מחזיקים שטחי מפגש נעימים, בין אם פסטורלים או חמימים, בהתאם לאופי המעון, היכולים להפוך כל מפגש לחוויה נעימה וכיפית, כולל בעבור הנכדים והנינים, שביקורם מוסיף רבות לתחושת הקשיש.
יתרה מכך, ניתן אף לאסוף את הקשיש אל בתי המשפחה, לביקור הקרובים או החברים, הדבר יתן תחושה של גיוון ויגרום לקשיש להבין שהוא עדיין חלק חשוב ומהותי במשפחה.
|