כאשר מגיע שלב בחיים בו עלינו לעבור לדיור המותאם לגיל הזהב, כגון בית אבות, או שעלינו למצוא בית אבות ראוי ומתאים עבור מי מבני משפחתנו, מדובר בעניין מורכב מכל האספקטים, וככל שנצבור יותר ידע בתחום כך יקל הדבר על התהליך כולו, החל מהבדיקה, דרך הבחירה וכלה בחתימה מול בית אבות אותו בחרנו.
אם כן, נתחיל מהנקודה הראשונה, מהו בעצם בית אבות ? בית אבות הינו מעון לדיור קשישים, כאשר במעון זה מסופקים לקשישים כל צרכיהם האלמנטרים (והרפואים אם אלו נדרשים), מסופקת עבורם יחידת דיור ומתוכננים עבורם שלל פעילויות המותאמות לגילם ומצבם. בוודאי בראשכם מצטיירת תמונה של מקום עגמומי ואפרפר אליו מגיעים קשישים בכדי להעביר את שארית חייהם, אך לא כך הם פני הדברים. בתי אבות רבים כיום מזכירים יותר בתי מלון איכותיים בעלי מגוון רחב של שירותים ומתקנים, ומהווים למעשה שדרוג בחייו של הקשיש.
לפני שבוחרים בית אבות, מה עלינו לבדוק ? בראש ובראשונה עלינו לבדוק ולבחון את מצבו של הקשיש, האם הוא עצמאי בכל הפעולות היומיומיות שלו, האם הוא נזקק לעזרה מסויימת בפעולות כאלו ואחרות, או אולי הוא נדרש לעזרה רפואית רציפה. בהתאם למצבו של הקשיש נבחר את סוג המעון המתאים עבורו.
יתכן וסוג הדיור המתאים עבורו הוא בית אבות, בית אבות משולב, יתכן כי דיור מוגן או בית אבות סיעודי, הכל תלוי במורכבות של מצבו. באם מדובר בקשיש שמצבו נכון לרגע זה הוא עצמאי במרבית הפעולות, אך על פי חוות דעת הרפואית מצבו נמצא בירידה, יש לבחור בבית אבות משולב, בו ינתן למצבו מענה גם כשזה יחמיר.
במסגרת הבדיקות המקדימות שנערוך, יש לבחון את התנאים המוצעים עבור הקשיש באותו בית אבות ספציפי והאם הם מתאימים עבורו, הן במצבו הנוכחי והן להמשך הדרך. מעבר לכך, יש לבחון את איכות החיים המוצעת במעון, החל מהמתקנים דרך פלח האוכלוסיה במקום (דוברי שפה מסויימת, מעמד אקונומי וכיוב') וכלה בתוכניות הפעילות, החברתיות והתרבותית במקום.
כמו כן, ישנם היבטים המותאמים אישית לבני משפחתו של הקשיש, למשל האם בית אבות אותו נבחר קרוב למקום המגורים של מירב המשפחה, כך שהדבר יקל על ביקורו באופן רציף, הם בתי אבות אלו קרובים למרכזים מסחריים או למרכז העיר, כך שהקשיש באם הוא עצמאי יוכל לנהל חיים עשירים ומגוונים בחברה החדשה שלו.
מהם ההיבטים המשפטיים של החתימה מול בית האבות ? מאחר ומדובר בהחלטה לא קלה, כזו שתשפיע על חיי הקשיש עצמו ועל חיי כל המשפחה סביבו, יש לבחון היטב את ההיבטים המשפטיים של חתימת החוזה מול אותו בית אבות.
האם בית אבות אותו בחרנו נמצא תחת רישוי משרד הבריאות או הרווחה. על מנת לקבל רישיון מטעם משרד הבריאות או משרד הרווחה, על המעון לעמוד בתנאי הרישוי, דהיינו המעון נבדק ועמד בדרישות ובנהלים הכוללים בחינת התנאים במעון, כח האדם, המתקנים וכיוב'.
על פי אותם נהלים חובה על כל מעון להחזיק מנהל, אם בית, עובד סוציאלי ומשרות נוספות המשתנות בהתאם למספר הדיירים במעון, כגון כח אדם בעל תעודות כאלו ואחרות, אחיות, מטפלות ועוד.
מה עלינו לבדוק בחוזה הנחתם מול בית אבות ? בדקו בחוזה האם כל מה שמובטח על הכתב, אכן מתבצע בשטח, הן ברמת המתקנים, ברמת כח האדם וברמת השירותים המוענים לקשיש. בנוסף, באם דמי האחזקה החודשיים אינם כוללים את מלוא השירותים עבור הדייר, יש לדאוג שהשירותים הנלווים יפורטו בחוזה, ברמת אפיון, תדירות ותמחור.
כמו כן, יש לבדוק מהו תוקף והיקף האחריות של בית האבות באם חס וחלילה נגרם נזק לדייר או לרכושו. כמו בכל חוזה שהוא, כדאי מאוד לקבוע חובות עקרוניות, אשר יחולו על בית האבות, שהפרתן תהווה הפרה יסודית של החוזה ושבעקבותיה תהיה לכם את האפשרות לבטל את החוזה עם שנחתם מול המעון.
מעבר לאותן חובות עקרוניות, כדאי יהיה להוסיף בחוזה סעיף יציאה או סעיף המקל על היציאה למקרה שהדייר ירצה לעבור למעון אחר או לצאת מן המעון, וזאת ללא חובת קשר למצבו הרפואי או הפרת התחייבות, אלא בכדי להעניק לנו את הגמישות שבהחלטה, כך שלמשל באם הקשיש מעוניין לחזור לביתו, לעבור למעון אחר וכיוב', נוכל לעשות זאת מבלי להנזק בצורה כלכלית.
מה חשוב לזכור לפני שחותמים מול בית אבות ? מצבו של הקשיש ישתנה, בין אם נרצה ובין אם לאו, דברים אליהם הוא נדרש כיום סביר להניח וישתנו בעוד פרק זמן מסויים, לכן יש לחשוב מראש על הצרכים להם יזדקק הקשיש בעתיד. באופן השוטף, יש להקפיד כי הוא מקבל את הטיפול והיחס הראוי, לבחון באופן מתמיד את הצוות הרפואי והצוות התומך במעון, ולהיות מעורבים עד כמה שאפשר.
|