בחירת בית אבות הינה צעד חשוב ומשמעותי, הן בעבור הקשיש והן בעבור סביבתו. מרבית הקשישים היו מעדיפים להשאר בביתם, בסביבה הרגילה והמוכרת, ובעיקר בשל החשש משינוי ומעבר אל מקום חדש, חשש מובן משינוי שאינו בלעדי רק לגילאים מתקדמים, אלא לכולנו למעשה.
בדרך כלל מתקבלת ההחלטה למעבר אל בתי אבות בעקבות הרעה במצבו של הקשיש, בין אם מדובר בקשיים פיזים בהם הוא נזקק לסיוע בהלבשה, האכלה, ניוד וכיוב', ובין אם מדובר בקשיים המביאים עמם בעיות זכרון היכולות לסכן את הקשיש, כגון השארת מתג הגז פתוח וכיוב'.
גם אם המעבר אל בתי אבות או דיור מוגן יוכל לעשות אך ורק טוב בעבור הקשיש, עדיין יש להקל על המעבר בכמה וכמה אספקטים, ולהקל על התהליך באופן הצגת הדברים.
כאמור, מדובר בהחלטה כבדת משקל, לכן יש לתת לקשיש את הבחירה והתחושה שההחלטה היא שלו, ושלא יכפו עליו מעבר למקום בו לא יבחר. יש לברור מתוך רשימת בתי אבות את אלו הנראים כמתאימים ביותר עבורו לפי התאמה חברתית, גאוגרפית וכיוב', ולהציג לפניו מספר אופציות של בתי אבות, מהן יוכל לבחור את אלו הנושאים בעיניו חן ונראים לו מתאימים.
לאחר שבררתם יחדיו מתוך רשימת בתי אבות, כדאי לגשת לביקור אל בית אבות שנבחר, לבחון את המקום, הסביבה, האווירה, ואף להשאר לארוחה המוגשת במקום או לצפות בפעילות קהילתית המתרחשת במקום.
מלבד לצפיה ו\או השתתפות בתפקוד המקום, ניתן לשוחח עם הצוות המתפעל, כל אלו ינסכו בקשיש ביטחון שאין הוא עובר לסביבה עלומה, אלא למקום פעיל, חמים וחי, שיתן מענה לצרכיו הפיזים והחברתיים, ויקחו צעד קדימה את התחושה כי הוא יכול להסתגל אל המקום.
מעבר לתחושת הבחירה והסרת המחסומים, כדאי להביא בחשבון שיקול נוסף, לעתים הילדים לקשישים חשים כי הטיפול הלא פשוט בהוריהם הופך לנטל, ומנגד הקשיש מרגיש כי הפך לנטל על חיי ילדיו ומשפחתו. חלק ניכר מהילדים לקשישים שעברו אל בתי אבות דווחו כי הקשר ביניהם לבין הוריהם הפך להיות בריא יותר, מאחר ותחושת הנטל עליהם הוסרה (משני כיווני המתרס) ופנתה את מקומה לתחושת חיבור מחודשת.
|