אם נסנן ונצוות את סוגי הדיור בעבור אוכלוסיית גיל הזהב נגיע לשלושה סוגי דיור עיקריים המותאמים לקשישים, כל אחד מהם מותאם לסטטוס שונה של הדיירים.
סוג הדיור הראשון הוא דיור מוגן, שהוא למעשה סוג דיור המותאם לקשישים עצמאים, אשר מסוגלים לנהל את חייהם בעצמם ומעוניינים להמשיך את שגרת החיים שלהם תחת מסגרת תואמת. הדייר רוכש יחידת דיור במעון, המותאמת לגילו ומצבו, בנוסף יש באפשרותו לקבל שירותים נוספים המוצעים על ידי הקומפלקס דיור מוגן בו הוא מתגורר. באופן כללי סוג דיור זה מתאים לקשישים אשר מתפקדים באופן עצמאי ואינם נדרשים לטיפול רפואי.
סוג דיור שני הוא בתי אבות (ולשם ההמחשה - בתי אבות לעצמאים), דיור זה מותאם לקשישים עצמאים אשר יכולים לדאוג לכלל צרכיהם, ומעוניינים להשתכן בסביבה המתאימה לגילם ומצבם. סביבה מוגנת ובטוחה, המעניקה לא רק טיפול ומעקב אלא גם מעטפת חברתית ותרבותית פעילה. בתי אבות אלו מתאימים עבור קשישים שאינם מעוניינים להמשיך את החיים בגפם, ומעדיפים מסגרת מחבקת ונוחה, אשר דואגת לצרכיהם היומיים והכלליים.
סוג הדיור השלישי הוא בתי אבות לחולים סיעודיים, ובקצרה בתי אבות סיעודיים. סוג הדיור הזה מתאים עבור קשישים אשר נזקקים לעזרה בפעולות היומיום הבסיסיות ביותר, הנקראות גם Activities of Daily Living (או בקצרה - ADL) כגון הלבשה, קימה, ישיבה, רחצה, ניוד וכו'. בתי אבות סיעודיים מתאימים גם עבור קשישים בעלי נכות או מחלה כרונית, אשר מונעים מהם ניהול שגרת חיים עצמאית, ואשר נדרשים לטיפול על בסיס יומיומי ולהשגחה רפואית.
אם אלו הם שלושת סוגי הדיור העיקריים בעבור גיל הזהב, מהם בתי אבות משולבים, ואיך הם אינם נכללים בסוגי דיור בסיסיים אלו בעבור הגיל השלישי?
לאחרונה נפוצים בארץ מעונות לקשישים הנקראים דיור תומך, אלו הם למעשה בתי דיור מוגן הכוללים מחלקות נוספות, כך שאם קשיש החל לגור במעון דיור מוגן, אך מצבו הורע, הוא עדיין יכול להשאר ולדור במעון, ובו-בזמן לקבל את הטיפול הראוי והמתאים בעבורו.
אם בעבר המחשבה העתידית היתה משינוי מצבו של הקשיש, במעונות דיור תומך ניתן יהיה לעשות את המעבר מהבית אל בית דיור מוגן, שם יוכל הקשיש להמשיך בשגרת חייו ולהנות מכל מה שיש לבתי דיור מוגן להציע, אך בו-בזמן לא לחשוש מהתדרדרות במצבו, אשר בגינה ידרש לעזוב את דירתו וחייו החברתיים ולהתמקם מחדש בבית אבות סיעודי.
בדומה לכך ניתן למצוא גם בתי אבות משולבים. קשיש הנכנס להתגורר אצל בתי אבות, כאשר מצבו תקין וטוב, הוא חי את חייו בנוחות המירבית ואינו נדרש לטיפול רפואי כלשהו בעקבות נכות, מחלה מתמשכת או מחלה כרונית, עד כאן הכל תואם את המעון בו הוא גר.
אך מה קורה כאשר חלה התדרדרות במצבו הפיזי או המנטלי, והמצב הבריאותי שלו אינו מאפשר את המשך שהותו באותם בתי אבות לעצמאים, האם נכון יהיה למשוך אותו מהמעון דיור אליו הוא הורגל ואותו הוא מכיר, ולהעבירו אל אחד מתוך בתי אבות סיעודיים מתאימים, אשר יעניקו לו את הטיפול לו הוא נדרש?
לשם כך ישנם בתי אבות משולבים, אשר למעשה משלבים בתי אבות לעצמאים עם בתי אבות סיעודיים, כך שכאשר מגיע מצב בו חלה הרעה במצבו של הקשיש, לא יהיה צורך להעבירו אל מעון אחר, אלא פשוט להעביר אותו למחלקה אחרת, סיעודית במקרה הזה, באותו בית אבות בו הוא כבר נמצא.
בתי אבות משולבים מאפשרים לקשישים העברה ממחלקה למחלקה בהתאם לרמת תפקודם בזמן נתון, הכל תחת קורת גג אחת, וללא צורך לטלטל אותם ממעון למעון על מנת שיקבלו את הטיפול הראוי אליו הם נדרשים.
|